satranç oyunu

2 Kişilik Satranç Oyna

Satranç oyununu öğrenmeye başlamadan önce her taşın isimlerini, nasıl hareket edeceklerini ve satranç tahtasına yerleşme düzenini bilmek gerekir. Tahtaya konulması gereken satranç taşlarında 8 piyon, 2 kale, 2 fil, 2 at, 1 vezir ve 1 şah vardır. Satranç oyunlarında her farklı oyunda aynı dizilimle taşlar oturtulur. İkinci karelerin olduğu kısımlara piyonlar yerleşir. İlk karelerde en sağ ve en sol kare de kale, onların yanında ki ikinci karelere filler, üçüncü karelere atlar, dördüncü kareye vezir ve beşinci karede en önemli taş olan şah yer almalıdır. Oyun oynanmaya başladıktan sonra kazanma koşulu şahın yenmesi yani şah mat olarak ifade edilen hamlenin yapılmasıdır.

2 kişilik satranç
2 kişilik satranç

2 Kişilik Satranç

Şah olarak adlandırılan taş tahta üzerinde korunması gereken ve önemli bir özelliğe sahip olan taş olsa da hareket yeteneği olarak zayıf bir taştır. Her yöne gidebilir fakat sadece bir kare hareket eder. Satrançta belli bir hikayeye bağlı kalarak taşların hareketi kolayca öğrenilebilir. Vezir şah taşının en önemli koruyucusudur ve tahta üzerinde ne güçlü taştır. Her yöne gidebilirken dilediği kadar kare hareket ettirilebilir. Şah taşına tehdit olabilecek durumda bir kurtarıcıdır. At diye adlandırılan taşlar; L harfine benzeyen bir hareket yetenekleri vardır ve her yöne L harfi gibi hareket edebilir.

2 Kişilik Satranç Nasıl Oynanır

Atların en önemli özelliği satranç tahtasında başka bir taşın üzerinden hareket eden tek taş olmasıdır. Filler tahtada bulunduğu renklerde çapraz gitme özelliğine sahiptir ve koyu renkli karede ise koyu renk yönünde istediği kareye kadar çapraz giderler. Kale taşları oyuncunun en çok güvendiği taşlardandır. 2 tane olan kale taşları birbirini tamamlar ve isminden de anlaşılacağı gibi birlikte çok fazla şeyi korurlar. Kale taşları dik yönde, yan taraflara ve geriye dik olacak şekilde hareket ederler.

Piyonlar bir kare ilerleyebilir ve sadece ileriye doğru hareket ederler. Ancak bir kare çaprazında olan taşları yiyebilmektedir ve piyonlar karşı oyuncunun son karesine geldiğinde kaybedilen bir taşı geri kazandırmaya yararlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye'nin En Eğlenceli Satranç Sitesi